Detta är Scapa
Scapa - The Dream Company tillverkar hållbara sängar och stoppmöbler som passar dig oavsett vem du är eller vill bli. The Dream Company, vårt löfte om en hållbar värld är det som driver oss i vårt arbete att förändra stoppmöbel industrin. Hållbarhet finns med i alla led, i allt vi gör och The Dream Company finns med utanför Scapas väggar, hos våra leverantörer, våra kunder och hos vår personal.
Vi är övertygade om att tillsammans når vi längre och vi är ivriga på att lära oss mer och dela med oss av vår kunskap.
De vi värderar högst
Det är människorna, vi på Scapa, som är stommen i våra produkter och vi värderar varandra högt. Scapa teamets kunskap, hantverksskicklighet och engagemang är det som gör oss till The Dream Company.
Stolta och inspirerade medarbetare producerar bättre produkter och smartare lösningar till nöjda kunder.
Vårt stolta arv
En lång historia i korta drag
År 1959 i den gröna småländska skogen startade entreprenören Göte Carlsson företaget efter en uppstartsorder på 2000 sängar till IKEA och sin vän Ingvar Kamprad. Företaget döptes efter flottbasen Scapa Flow i Skottland, där Göte varit placerad som frivillig i den brittiska armen. Ett namn med en stolt och stark betydelse för honom men också ett namn som låter som skapa. För skapa är det vi alltid gjort och idag precis som då räds vi inte för nya utmaningar.
På 70-talet köptes företaget upp av Yngve Conradsson och Anders Hultman och under 70-, 80- och 90-talet utvecklades Scapa genom både förvärv och organisk tillväxt.
Yngves söner, Peter och Roger, började arbeta på Scapa under 2000-talet och har sedan dess arbetat för att ägarmässigt ta över Scapa-koncernen. Scapa Inter-koncernen har enligt ägardirektiv, framtagna de senaste åren, kraftigt ökat fokus på miljömässig och social hållbarhet. Målet är att Scapa ska bli den ledande tillverkaren av hållbara möbler för de nordeuropeiska vardags- och sovrummen.
Vår historia
Hur det startade
Scapa startades av entreprenören Göte Carlsson 1959 i Rydaholm. Ikea var blockerade från att handla av traditionell svensk möbelindustri och Ingvar Kamprad vände sig till sin bekant Göte Carlsson för hjälp. 1958 skrevs en uppstartsorder från IKEA på 2000 sängar och med denna order ”på fickan” startades Scapa 1959.
Vart kommer namnet ifrån?
Göte Carlsson var under en tid stationerad vid den skotska flottbasen i Scapa Flow, därav namnet Scapa. Göte tjänstgjorde även vid den svenska ambassaden i Budapest som kanslist och arbetade nära Raoul Wallenberg. Göte gick bort redan 1977, 55 år gammal.
Yngve & Anders
1961 började Yngve Conradsson som ekonom på Scapa i Rydaholm. Yngves framtida ägarkollega Anders Hultman började som tidstudieman på Scapa under 60-talet. 1961 byggdes den första egna fabriken i Rydaholm och 1969 invigdes fabrik nummer två i närliggande Alvesta. Yngve och Anders tillsammans med 6 kollegor genomförde en management buyout av Scapa 1975, ägarkonstellationen med 8 delägare blev inte långvarig då Anders och Yngve snart köpte ut de andra 6 kollegorna. Under 70-, 80 och 90-talet så utvecklades Scapa genom både förvärv och organisk tillväxt.
Intåg på börsen och uppköp
Scapa-koncernen hade tillverkning av sängar, soffor och även furumöbler. 1983 listades Scapa på Stockholmsbörsens A2-lista. Efter några år beslöt man dock att köpa ut bolaget från börsen. I slutet av 90-talet bestod Scapa-koncernen av 5 fabriker och det officiella namnet på koncernen var APAX (Scapa baklänges). De 5 fabrikerna var Scapa Bedding i Rydaholm, Tibrobädden i Tibro, Scandisleep i Danmark, Scapa OY i Finland samt Scapa Inter i Alvesta. Alvestafabriken tillverkade stoppmöbler (soffor) och övriga fabriker tillverkade sängar. 1999 slogs APAX-koncernen tillsammans med Hilding Anders-koncernen och samtidigt kom Nordic Capital in som ägare till 32% av den nya koncernen.
Fokus på soffor och produktion i Litauen
Stoppmöbelproduktionen i Alvesta passade inte in i den nybildade koncernen som fokuserade på sängar. Yngve och Anders köpte tillbaka stoppmöbelfabriken i Alvesta för att driva denna i egen regi under Scapa-namnet. Under 1998 hade Scapa startat ett dotterbolag i Kaunas (Litauen), Scapa Baltic. Scapa Baltic försåg Alvesta-fabriken med sydda klädslar. Under 2000 utvecklades Scapa Baltic från en liten sömnadsfabrik till att 2022 vara en ledande Nordeuropeisk stoppmöbelsleverantör. Scapa Baltic har idag 4 fabriker i Litauen och sysselsätter kring 600 personer.
En ny generation Conradsson
Yngves söner, Peter och Roger, började arbeta på Scapa i Alvesta. Med en bakgrund inom mobiltelefon-utveckling och livsmedelsförsäljning. Stefan Lorentzon rekryteras och en stor satsning på sängtillverkning görs i oktober 2008 levererades de första sängarna från Alvesta-fabriken.
I februari 2021 köpte Peter och Roger ut Anders Hultmans sista ägarandel. Peter och Roger äger i slutet av 2021 50% var av Scapa Capital, som i sin tur äger 94% av Scapa Inter-koncernen. Övriga 6% av Scapa Inter AB ägs av ledande befattningshavare.
Hållbarhet ett självklart fokus
Scapa Inter-koncernen har enligt ägardirektiv, framtagna de senaste åren, kraftigt ökat fokus på miljömässig och social hållbarhet med målet att Scapa ska blir den ledande tillverkaren av hållbara möbler för de nordeuropeiska vardags- och sovrummen.
Martin Starkman rekryteras 2017 till ny VD för Bedsbolaget som står i en mycket expansiv fas. 2020 tar Martin även över rodret för hela koncernen.
Yngve Conradsson går bort 2020 efter 58 år i Scapas tjänst, de sista 10 åren i styrelsen. Anders Hultman sitter fortfarande i Scapa Capitals styrelse. Scapa Inter-koncernen försöker i möjligaste mån att driva verksamheten vidare i deras anda, med ett sant småländskt entreprenörskap i fokus. Våra ledord har länge varit och är även för framtiden – Stolt, Smart och Inspirerande. Hållbar utveckling är hela koncernens fokus i allt vi gör och målet är att bli ett drömföretag - The Dream Company
Made to fit your lifestyle
Ditt liv är föränderligt. Det är därför vi utvecklar och tillverkar sängar och soffor som passar i ditt liv - oavsett vem du är eller vill vara. Vårt stora utbud av modeller, färger och former ger dig möjligheten att spegla din personlighet.