Hållbarhet

Globala målen för hållbar utveckling

För oss på Scapa är hållbarhet inte ett trendord, utan ett viktigt ledord som sitter i vår ryggmärg. Vi har beslutat att arbeta  enligt FNs globala mål för hållbar utveckling.

De globala målen skapar en balans mellan de tre dimensionerna för hållbar utveckling – sociala, ekonomiska och miljömässiga system. Det vill säga att vi arbetar för jämställdhet, god hälsa, hållbar energi, ekosystem och biologisk mångfald samt hållbar konsumtion och produktion.

Allt för att bidra till en bättre värld för ALLA!

Scapa fokuserar på

Med avstamp i FN:s Agenda 2030 har vi valt ut sex mål där vi kan göra skillnad:

En kulturtransformation då Scapa utvecklas till Scapa The Dream Company där glada och välmående medarbetare producerar ännu bättre produkter till nöjda kunder.

Våra fabriker drivs på fossilfri el och vi undersöker möjligheterna för att sätta solpaneler på våra tak.

Säkerställa att alla leverantörer följer lagar och förordningar samt uppfyller Scapas krav gällande sociala, ekonomiska och miljömässiga strukturer.

Innovativ produktutveckling där vi undersöker olika typer av material och designlösningar. Reducera fraktvolymer.

Arbeta med Svanen och FSC certifierade produkter och produktion i all ny produktutveckling. Arbeta för cirkulära flöden i produktion och affärsmodeller.

Mäta Scapas miljöpåverkan från och med 2018/2019 mot de globala målen och sätta Science based targets för våra utsläpp.

Svanen

Vi Scapa:r svanenmärkta möbler

Svanen är Nordens officiella miljömärkning som hjälper oss att enkelt göra val i vardagen som är bra för miljön. Våra produkter är Svanenmärkta vilket är en kvalitetsstämpel som gör att du kan vara trygg med att vi värnar om miljön och om dig. Genom att välja en produkt med Svanenmärket så bidrar du till en hållbar framtid då denna produkt har en lägre miljöpåverkan än en motsvarande ickemärkt vara.

Vi är väldigt stolta över att våra möbler är märkta med Svanen – en av de finaste miljömärkningar man kan få. Det innebär att vi kan erbjuda hållbara val när det gäller kontinentalsängar, ramsängar, ställbara sängar, bäddmadrasser och soffor. Väljer du en Svanenmärkt möbel kan du vara säker på att den har tillverkats med en så låg miljöpåverkan som möjligt.

För att möblen ska klara märkningen måste den uppfylla tuffa miljökrav på råvaror som trä, metall och stoppning. Det ställs också hårda krav på de kemikalier som används i tillverkningen, samt att möblen håller hög kvalitet och är testad med avseende på hållbarhet och säkerhet.

CERTIFIERAT TRÄ

FCS för hållbart skogsbruk

Alla möbler som tillverkas i våra fabriker i Litauen är producerade enligt FSC:s regler (standarder) för skogsbruk och spårbarhet, FSC MIX. FSC MIX innebär att minst 70% av träråvaran kommer från FSC certifierad skog och resterande del (max 30%) kommer från kontrollerade källor.

Det vill säga vi kan spåra råvaran genom vår produktionskedja och vara trygga med att trät kommer från ett ansvarsfullt och hållbart skogsbruk.

TRYGGA TYGVAL

Scapa och OEKO-TEX

Beds by Scapa är certifierade enligt STANDARD 100 by OEKO-TEX, produktklass II för bäddmadrasser och kassetter (dock ej i tyg Atlas).

Merparten av tygerna som används på våra möbler är OEKO-TEX certifierade, dock uppfyller inte alla våra tyger kraven för produktklass I och II.

OEKO-TEX® Standard 100 är ett oberoende globalt test- och certifieringssystem för textila rå-, mellan- och slutprodukter i alla produktionsled. Certifieringen innebär att textilen i den färdiga produkten är fri från ohälsosamma kemikalier.

OEKP TEX logo SV